concursuri

Un plan realizabil

Îmi plac la nebunie casele aerate, cu linii moderne, specifice designului contemporan de care nu mă satur vreodată să le privesc atunci când am șansa să le întâlnesc în drumurile mele prin oraș sau în afara lui. Mi se pare mie sau ele chiar sunt o raritate în peisajul urban românesc? Cel mai adesea văd  o mulțime de cartiere rezidențiale, cu șiruri de case anoste, în oglindă, atât de înghesuite unele în altele, încât senzația de spațiu este înlocuită de cea de claustrofobie. Dar, mă rog, mii de propietari sunt mulțumiți de astfel de locuințe, astfel că opțiunile și gusturile nu se discută.

Am doi prieteni, soț și soție, care s-au reîntors în țară după ani de pribegie. Primul lucru pe care l-au făcut când au revenit a fost să demoleze casa pe care și-o cumpăraseră înainte de a pleca. Pentru că îi știam mai eco și pentru că trăiseră mult timp în țara care promovează cel mai mult acest curent, Germania, mi-am zis: stai să vezi că își fac o casă din chirpici, cu lut pe jos. M-am înșelat. Spre uimirea mea, și-au construit o casă cu design contemporan, cu spații vitrate care permit interiorului să devină una cu exteriorul.

Când au dat petrecerea de casă nouă și m-am plimbat nestingherită prin toate camerele, studiind cu interes fiecare colțișor, am observat că nu se abătuseră deloc de la principiile lor eco, materialele folosite fiind toate din această gamă. Evident, i-am luat la întrebări:

„Cum de ați reușit să construiți o astfel de casă?”

„Simplu. Aveam în cap ideile, trebuia doar să găsim un birou de proiectare care să ni le concretizeze într-un proeict de casă.”

„Și cum ați procedat? Le-ați prezentat ideile, ei le-au transpus într-un proiect și gata?”

„Nu doar atât. Ideile noastre au fost consistent îmbogățite de ideile care ne-au fost prezentate. Nu a fost omis niciun detaliu legat de proiectul arhitectural, de cel de structură și de instalații.  Plus că ni s-a făcut o estimare a economiilor și cheltuielilor construcției.”

„Nu mai era loc de scepticism, în ceea ce mă privea, dar asta nu mă oprea să mă minunez cu voce tare că există și la noi firme profesioniste care acordă atâta atenție celor mai mici detalii, obișnuită fiind mai mult cu celebrele cuvinte: Lasă, că merge și așa!”

Ah, ba da, a mai fost loc de ceva scepticism, căci le-am spus:

„Nu cred să existe vreo firmă care să îmi proiecteze casa în care eu mi-aș dori să trăiesc. Consider că are un design prea… futurist. Este mult prea neconvențională pentru plaiurile noastre mioritice, cu toate că în afară este considerată de mult ceva normal.”

„Mai exact, prin ce este casa pe care ți-o dorești atât de specială?”

„Ei bine, prin faptul că îmi doresc o casă de tip container.”

Cei doi s-au privit amuzați, dar nu m-au întrerupt.

„Nu vă imaginați așa, niște containere puse unele peste altele și atât. Trebuie să fie asamblate într-un design care să confere senzația de casă modernă, ușor industrială, eventual, cu linii asimetrice. Neapărat trebuie să aibă spații vitrate largi, pentru că vreau în interior o atmosferă plină de lumină, în care să pară că grădina face parte din casă. Ah, și să fie o casă pasivă, cu panouri fotovoltaice. Cu alte cuvinte, vreau să fie echipată și utilată încât să am confort maxim, cu costuri minime.”

De data aceasta am fost întreruptă:

„Sperăm să nu te dezamăgim prea tare, dar acest tip de casă poate deveni realitate. Dacă vei intra pe site-ul AIA Proiect, îl vei găsi la proiecte case. Acolo găsești fotografii și descrierea nu doar pentru această casă, dar și pentru alte proiecte de case, cum ar fi proiect casă tip, proiecte vile. Toate informațiile de care ai nevoie le găsești pe site.”

Scepticismul meu firav s-a transformat în entuziasm. Aha, deci în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, aș putea locui în casa mult visată! Am plecat din casa prietenilor mei cu mintea colcăind de planuri: Un living deschis și două dormitoare sunt suficiente. Două băi pentru fiecare dormitor și o toaletă de serviciu. Vreau mult lemn. Podele din lemn, chiar și pereți placați cu lemn. Un melanj de beton, materiale naturale și industriale. Ce mai plan de casă am în cap! Abia aștept să ajung și să intru pe site! Sigur, voi găsi o mie de alte idei la care nu m-am gândit. Și așa a și fost. Planul meu era realizabil.

Articol scris pentru SuperBlog 2016.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.