concursuri

Sărbători… conectate

Anul trecut, în pragul sărbătorilor de iarnă, iubitului meu i s-a năzărit să-mi facă un cadou care să ne țină mai la gura sobei, așa: un abonament Netflix, despre care ne povesteau toți prietenii de câțiva ani deja, și un smart TV. Urma să vedem cele mai noi și mai populare seriale, filme din toate timpurile, numere de stand up comedy (preferatele mele) și alte producții video care au pus stăpânire pe viața socială a abonaților la serviciile de streaming online. Mai precis, au desființat-o.

Binge watching îi zice, iubito! Deja am o listă lungă de seriale pe care le vom urmări doar cu pauze scurte pentru mâncat și… dormit.”

Zis și făcut. Am mers împreună într-un magazin să ne alegem un televizor. Puteam să-l comandăm online, dar am insistat să-mi aleg unul care să și arate bine. Știți cum e, femeile cu estetica și bărbații cu dotările tehnice. Musiu nu era edificat, așa că am mai colindat prin vreo două magazine mari. Într-un final, ne-am hotărât asupra modelului și… și stați așa, că nu s-a terminat! Jumătatea mea mai tehnică (nu foarte, totuși, că e doar pasionat, nu lucrează în domeniu) s-a hotărât să caute un pic și pe magazinele online, de pe telefon, ca să vadă la ce prețuri găsim televizorul respectiv și acolo. Bineînțeles că era mai ieftin, fiind și o perioadă de reduceri destul de serioase, așa că am plecat acasă și am comandat „agregatul” de pe net. Prilej pentru Minitehnicus să constate că mai avem nevoie și de o conexiune la internet mai rapidă și de un router performant, ca să fim siguri că vedem filmele la calitate maximă și fără întreruperi. Am înghițit gălușca și am aprobat suplimentarea bugetului alocat acestui cadou, ce să fac…

M-am cuibărit lângă el și am început să căutăm împreună pe net. „Router wireless, zise și scrise inițiatorul acestui proiect de amenajare a unui adevărat „cinema la noi acasă”, ca să parafrazez sloganul unei televiziuni celebre. „Prea vag”, decretă stăpânul inimii mele, „trebuie să bag un refine search, că ies prea multe rezultate. Router TP Link!” tună el, în timp ce eu mă întrebam ce naiba e ăla. A mai încercat și „router Tenda”, dar eu hotărâsem deja că nu e cazul să-mi încarc memoria cu astfel de informații, așa că mă uitam la ecranul laptopului doar ca să văd pe ce magazin online ajunge. Și a ajuns pe www.conectica.ro, un magazin care părea foarte bine aprovizionat cu tot felul de routere, cabluri HDMI și alte accesorii pentru rețelistică și nu numai.

L-am lăsat să-și facă treaba, dar mă întrebam, în sinea mea, de câte routere, cabluri, căblișoare și alte accesorii și accesorașe mai are nevoie pentru măreața lucrare. Spre surprinderea mea, a terminat destul de repede cumpărăturile. Nu mai rămânea decât să așteptăm, în 2-3 zile, televizorul și ce cumpărase în seara respectivă, și apoi să-l privesc cum le instalează pe toate în livingul nostru în care domnea încă ordinea.

Îmi închipuiam că toată lucrarea o să presupună ceva deranj, dar așteptările mi-au fost chiar întrecute! Când a venit televizorul, proaspătul proprietar de sală de cinema privată și-a dat seama că n-are tocmai aplicația pentru Netflix. L-a butonat, a căutat, a refreshuit, a dezinstalat, iar instalat… aplicația nu era de găsit! A luat o pauză până a doua zi, când a sosit routerul. Conexiunea la internet fusese deja upgradată la „gigabit, mami, cea mai rapidă conexiune! doar câțiva lei în plus, dar ce claritate a imaginii o să avem!”, cumpărase și niște cabluri rețea CAT-nuștiudecare, de mare viteză, așa că s-a pus pe montat routerul. Și pe înlocuit cablurile, bineînțeles, care înainte erau puse frumos pe perete, prin canal PVC,  dar de data asta n-a mai avut răbdare. „Las’ că le pun așa, provizoriu, pe deasupra, și le aranjez după ce mă lămuresc cum e cu aplicația.”

Și s-a lămurit: nu era pe nicăieri. Așa că s-a pus iar pe căutat, a ajuns tot pe www.conectica.ro, a identificat repede ce cabluri îi mai trebuie, le-a comandat și pe urmă mi-a explicat pe scurt: „O să trag un cablu DVI la HDMI din calculator, că al naibii nu are direct port HDMI, și o să rulăm de acolo filmele, că pe Windows 8.1 am și aplicație pentru Netflix, dar putem accesa și site-ul în browser. E, o să înfig cablul ăla în PC și în televizor, o să  adaug TV-ul ca pe un al doilea monitor și o să vedem pe el tot ce vrem noi! Asta până mă prind de ce naiba nu găsesc aplicația pe smart TV.”

Și, după încă două zile, așa stăteau lucrurile. Cabluri HDMI, DVI, NaibaOMaiȘti de care erau, dar toate întinse prin frumosul meu living, în care îmi era drag să-mi petrec serile înainte de începerea lucrărilor ăstora. Dar a meritat. Am avut o vacanță de sărbători frumoasă, cu filme și seriale din plin. M-am pus la punct cu toate producțiile megainteresante de care ne povesteau prietenii când ieșeam prin oraș (că, deh, ce să și faci când ieși la o bere, dai like-uri pe Facebook și povestești filmele pe care le-ai văzut în ultima vreme pe net). A fost relaxant, chiar dacă ne-am petrecut ore-n șir cu binge watching-ul anunțat încă dinaintea începerii megaproiectului „Cabluri multe la mine în living.”

După sărbători, când noul an ne-a chemat pe toți la muncă, a apărut și aplicația pentru Netflix pe smart TV. Eu am crezut că băieții care se ocupă de magazinele pentru aplicații destinate smart TV-urilor au uitat-o tocmai pe-aia pentru Netflix închisă prin vreun birou fără conexiune la net și au eliberat-o abia după sărbători, dar iubitul mi-a explicat, aproape șoptit, că abia atunci a devenit disponibil serviciul Netflix în România și că el se abonase cu o lună înainte „pe nașpa, dar legal – doar am plătit, nu?”, sperând să găsească, totuși, aplicația pe TV. A găsit-o după sărbători, dar tot ce contează e că s-a rezolvat și acum avem cinema într-un living cu mai puține cabluri! Aproape la fel de ordonat ca înainte.

Cu ocazia asta, am mai învățat și eu câte ceva. Nu chiar cum să fac o rețea de la cap la coadă, dar acum am o idee mai mult decât vagă (de fapt, sunt aproape o expertă, dar fac pe modesta) despre ce cabluri îmi trebuie dacă vreau să conectez un televizor la PC și la internet, și, lucrul cel mai important, știu că există cel puțin un magazin online care mă poate ajuta să rezolv astfel de probleme!

www.conectica.ro, magazinul online despre care spuneam mai sus, sărbătorește, în această perioadă, 10 ani de existență. Această sărbătoare a fost denumită „Săptămânile rețelisticii” și are loc între 15 și 30 octombrie 2016.  Găsiți pe site o mulțime de produse cu prețuri speciale, dacă vă grăbiți! Click pe bannerul de mai jos pentru a accesa direct promoțiile.

Articol scris pentru SuperBlog 2016.

surse foto: conectica.ro. pixabay.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.