concursuri

Dragoste la prima vedere

S-a întâmplat acum un an, dar parcă nu un an a trecut, ci doar o clipă. Așa se întâmplă când iubești și când ești iubit: timpul se comprimă, devine subiectiv și aproape neîncăpător pentru o iubire mare și adevărată.

Înainte să începem cu începutul, politicos ar fi să ne prezentăm: suntem o pereche de pantofi sport bărbătești Converse, mai exact teniși Chuck Taylor All Star. Iar  în ziua în care a început totul, am simțit o vibrație anume și că ziua aceea avea să fie diferită de oricare alta din viața noastră. Până atunci, rutina noastră fusese neschimbată – nu făceam altceva decât să așteptăm să fim aleși și mai vorbeam atât între noi, cât și cu celelalte perechi de încălțăminte sport. Uneori chiar ne era cam greu să mai înțelegem ce spune fiecare: pantofii sport de damă nu cădeau de acord cu pantofii sport de bărbați și se angajau în dispute care degenerau în acuzații de misoginism sau de superficialitate (depindea de care parte le făcea), adidașii de bărbați se coalizau între ei și ne ignorau pe noi ceilalți, mai ales pe noi tenișii, fără să își pună problema că suntem tot un tip de adidași, practic având aceeași origine. Adidașii de damă aveau invidii la rândul lor. Era ciudat că nimeni nu vedea că toți separat și împreună eram speciali, deosebiți și că tocmai în diversitate consta frumusețea noastră.

Nu ascundem faptul că luau naștere iubiri mai mult sau mai puțin imposibile, cum ar fi între încălțăminte sport și haine sport, pentru că nu puține au fost situațiile când hainele sport au fost cele care și-au reevaluat emoțiile și și-au îndreptat atenția spre alte articole care nici măcar nu erau întotdeauna sport. Singurele momente când se așternea liniștea erau când cineva ne privea de dincolo de ecranul vreunui laptop sau vreunei tablete. Atunci stăteam toți cu răsuflarea tăiată și ne gândeam: „Oare mă va alege pe mine?”

Asta am gândit și noi în acea dimineață, acum un an. Eu, pantoful sport drept, i-am spus fratelui meu geamăn stâng: „Am o presimțire că astăzi vom fi aleși.” S-a uitat la mine cu o ușoară neîncredere: „Chiar crezi că azi va fi ziua cea mare?” „Cred.” Nu pot să redau în cuvinte emoția copleșitoare care ne-a cuprins pe amândoi după ce miracolul s-a înfăptuit și am fost comandați online. Abia așteptam să fim livrați, ne făceam planuri mari, ceilalți din jur nu știau cum să fie mai amabili, să ne felicite, să ne pună întrebări: „V-ați gândit ce o să faceți prima dată când o să ajungeți la destinație?” „Credeți că o să vă placă noua voastră casă?” „Poate aveți norocul să călătoriți mult, să mergeți în străinătate, să faceți cunoștință cu perechi interesante cu care să schimbați impresii, să vă împrieteniți.” Câțiva mai cârcotași au încercat să ne taie elanul: „Sau poate nu se va întâmpla nimic din toate astea și veți fi aruncați, ca niște proscriși ce sunteți, într-un colț al unei debarale întunecoase, laolaltă cu alte perechi la fel de inutile ca și voi.”

Nu am vrut să auzim nimic din ceea ce ne urau acești cinici; m-am uitat în stânga mea și am spus: „Suntem împreună în asta, da?” Am primit imediat confirmarea. Eram o pereche unită, la bine și la greu.

Ce a urmat după ce s-au vărsat lacrimi de despărțire și ne-am promis unii altora că ținem legătura, că ne vom mai întâlni pe străzi, în parcuri, în locurile cele mai frumoase? Ceva ce ne-a depășit orice așteptare. Am ajuns în holul luminos al unui apartament cochet, unde, după ce am fost probați, am fost puși de o mână grijulie să ne odihnim pe raftul unde mai era o altă pereche de teniși Converse de damă. Nu ne mai întâlniserăm înainte pe același site answear.ro, dar aveam impresia că ne știam dintotdeauna. Conversația s-a legat imediat, o bucurie imaginabilă ne-a cuprins pentru că eram împreună. Știam, era dragoste la prima vedere și era reciprocă.

De-atunci a trecut un an în care am trăit experiențe de neuitat: ne-am plimbat, așa cum ne imaginaserăm, pe străzi minunate, în locuri solitare sau aglomerate, ne-am întâlnit cu mii de alți pantofi sport, am simțit foșnetul frunzelor uscate toamna, pământul reavăn primăvara, asfaltul ud după o ploaie rapidă sau încins în zilele caniculare. Am trăit, de asemenea, experiențe limită: când ne-am udat leoarcă și credeam că o să facem guturai, dar odată ajunși acasă eram puși la uscat pe caloriferul cald, ne-am mai lovit în pietre ascuțite, ne-am și murdărit, dar a doua zi arătam din nou impecabil și gata de noi aventuri.

Și mai știți ceva? Nu a fost dragoste la prima vedere între noi, cele două perechi de teniși, ci și între noi și perechea umană care ne-a cumpărat și care aproape zilnic, în plimbările lor din timpul liber sau în vacanțe, ne încalță cu atâta plăcere și se mândresc cu frumusețea noastră. Ne punem în valoare reciproc și ne bucurăm de ceea ce ne oferim unii altora. Sper să îmbătrânim împreună și să avem o viață lungă, sănătoasă și plină de experiențe de neuitat. Însă cred că dorințele ne-au fost auzite, pentru că tocmai le transcrie acum jumătatea feminină a perechii umane, iar el citește aprobator ceea ce a scris ea.

Vă las cu un ultim gând: Aveți grijă ce vă doriți, pentru că s-ar putea să vi se întâmple! Nouă ni s-a întâmplat și suntem fericiți.

Articol scris pentru concursul SuperBlog 2016.

Surse foto: answear.ro, pixabay.com